Zaterdag 19st, Oktober 3:24:18 Am

777westfield777 |
---|
38 jaar vrouw, Stier |
Dan helder, Netherlands |
Koreaans(Geavanceerd), Turks(Gemiddeld) |
Spreker, Geofysicus, Microbioloog |
ID: 2963288383 |
Vrienden: will2k123, goferkid, david_nicoll |
Details | |
---|---|
Geslacht | Vrouw |
Kinderen | 4 |
Hoogte | 167 cm |
Toestand | Gratis |
Onderwijs | Het gemiddelde |
Roken | Ja |
Drink | Nee |
Communicatie | |
Naam | Jennifer |
Profiel bekijken: | 3774 |
Telefoonnummer: | +312636-444-68 |
Stuur een bericht |
Beschrijving:
Foto: European Parliament cc. De Hongaarse premier Viktor Orbán ligt op ramkoers. Gisteravond bespraken de EU-regeringsleiders de crisis. De verwachting was niet dat ze er in een keer uit zouden komen. Orbán legde ter verklaring van zijn veto de link met een van de langste en heftigste conflicten tussen Brussel en Boedapest. Hij zei woensdag nog steeds achter zijn veto te staan. Dat Orbán de gok aandurft om zich tegen de begroting te keren waardoor zijn eigen land ook miljardensteun kan gaan missen duidt er op dat dit conflict verder gaat dan een reactie op de omstreden maatregelen.
De halsstarrige houding van de Poolse en Hongaarse premier en de steun van hun Sloveense collega die overigens meteen ontkracht werd door zijn minister van Justitie hebben natuurlijk alles te maken met binnenlandse politiek verhoudingen. Zo gaat dat in de EU. De regeringsleiders komen zelden met Europese standpunten die niet ingegeven zijn door binnenlandspolitieke overwegingen.
Daarin verschillen de Centraal-Europese leiders niet van Rutte of Macron. In Polen heeft de PiS het moeilijk tussen rechts en extreem-rechts en premier Morawiecki hoopt met een ferm nationalistisch standpunt zijn positie te kunnen redden. Zo verdedigt zijn minister van Justitie Judith Varga de recente plannen voor adoptiewetgeving. De basis van relaties binnen een gezin is het huwelijk, evenals de relatie tussen ouders en kinderen.
De vader is een man, de moeder is een vrouw. Ondertussen gebeurt precies dat nu natuurlijk wel. Als ze het inzake de acceptatie van gelijke rechten voor LHBT-minderheden eens kunnen worden. Niet alle christendemocraten zijn even progressief op dit punt. Dat de breuk met Orbán niet wordt geforceerd zal daarnaast vooral ook te maken hebben met de angst dat Hongarije helemaal zijn eigen weg gaat als Orbán definitief wordt uitgestoten.
Chantage kun je het noemen, precies zoals Orbán de koppeling tussen handhaving van de rechtsstaat en de subsidies karakteriseert. Orbán bluft dat hij de Europese subsidies helemaal niet nodig heef t. Zijn land is sterk genoeg. Op dit moment lijkt daar gezien de cijfers iets voor te zeggen. Maar hoe lang blijft dat zo? Als bondskanselier Merkel belangrijke Duitse investeringen in de autoindustrie bv.
Op voorhand heeft zijn minister van Financiën daarom gisteren een verdubbeling van de investeringssubsidies voor grote bedrijven aangekondigd. Met andere woorden: Merkel kan wel dreigen met terugtrekking van Duitse bedrijven, maar gaan die bedrijven daarmee akkoord als ze dubbel zo goedkoop in Hongarije kunnen investeren.
Met al die goedkope, maar goed geschoolde arbeidskrachten? Het valt te raden waar de kosten van deze nieuwe tegemoetkoming aan buitenlandse investeerders terecht zullen komen. Europeanen zijn geen Amerikanen. Toch zijn er wel overeenkomsten in de achtergronden van de steun van de Europese Trump-adepten met de stemming in de VS. In Hongarije streeft Orbán naar een soort nationalisatie van bedrijven. Volgens Orenstein en Bugaric lag dat vooral aan belastinghervormingen, maar toch.
Orbán is voorts geobsedeerd door het belang van het gezin. De hoeksteen van de samenleving, zoals de Nederlandse christendemocraten nog niet zo lang geleden propageerden. En er moeten meer Hongaarse kinderen komen, vindt hij, terwijl op dit moment veel kinderen het land de rug toekeren om in Duitsland of Engeland te gaan studeren of werken. Voor veel Polen en Hongaren is de strijd om de rechtsstaat die nu in Brussel wordt gevoerd een ver-van-mijn-bedshow.
Zij zullen meer gewicht hechten aan sociale maatregelen van hun regering. En de regeringsleiders zullen ze zeker willen helpen met die prioriteitstelling. Het conflict met de andere regeringsleiders zal nu vooral opnieuw gaan over de vraag wat een rechtsstaat eigenlijk is. Justitieminister Varga heeft al gevraagd naar objectieve criteria en voorbeelden. Maar concrete voorbeelden geven, dat is nog niet zo eenvoudig. Wat, als we als voorbeeld van het laatstgenoemde criterium de push-backs van de Griekse grenswachten en de gezamenlijke EU grensbewakingsdienst Frontex ter tafel zouden brengen?
De Eu en rechtstaat! Brussel trekt al jaren illegaal nationale bevoegdheden naar zich toe. Van willekeurige begrotingsdiscipline tot het kapotbezuinigen van zuid europa, oorlogshitsen in de Oekraïne, tot het invoeren van minimum lonen en het invoeren van eurobonds. En dat zonder democratische legitimiteit of controle het eu parlement is windowdressing en een wassen neus. Het hele functioneren van de EU is gebaseerd op recht en regels, dat is nu juist wat het bij elkaar houdt.
Daarom is uithollen van de rechtstaat in Polen en Hongarije ook zo ondermijnend voor de EU. Dat was een voorwaarde om de nationale munt te vervangen door de euro. En dat was geen verplichting, het VK en Zweden hebben hun eigen munt gehouden. In plaats van proberen landen te dwingen of om te kopen om de liberale Noordwest Europese cultuur en zienswijze op te dringen zou de EU zich moeten richten op wat de landen bindt. Wij vinden Orban niks, maar hij is wel democratisch gekozen dus de kiezers daar zien dat anders.
Feitelijk is de EU bezig met het hetzelfde koloniale gedrag waar velen nu zoveel kritiek op hebben. Even los van de beweegreden van Orban, bewijst hij ons met de blokkade een grote dienst. Die miljarden kunnen wij zelf voorlopig goed gebruiken en als de blokkade maar lang genoeg duurt zal het probleem zich vanzelf oplossen. Landen worden dan gedwongen te hervormen en zelf meer crisis bestendig te worden zodat ze dat de volgende keer zelf kunnen handelen zonder het handje op te houden.
Ook de EU zal daar alleen maar sterker door worden, niet allen financieel maar ook de democratisch. Geheel mee eens. Het probleem is dat sommige mensen hun eigen standpunt en wat legaal is door elkaar halen. Zo ook Orbán: ik bepaal zelf wel wat de rechtsstaat inhoudt. Zou een van die gezamenlijke overtuigingen iets te maken kunnen hebben met de rechtsstaat als basis van onderling vertrouwen?
De meeste meldingen over financiële schade komen overigens uit Hongarije. De pertinente vraag voor de EU is dus hoe je omgaat met partijen die de democratie om zeep willen helpen. Het gaat hier niet om oneens zijn met de standpunten van Orban. Dat komt door een kiessysteem dat bewust zo is ingericht dat Fidesz veel voordeel heeft.
En dit is nog maar één aspect van de uitholling van de Hongaarse democratie. Het klopt dat Orban veel steun heeft, maar een meerderheid van de Hongaren heeft op andere partijen gestemd, dus de verkiezingen rechtvaardigen niet de macht die hij heeft. Een gezin met 4 kinderen is niet voor iedereen; is het de bonus waard? Je leert de taal waar je wat aan hebt; dat is in deze tijden het Engels. Wil je het Hongaars behouden hier als voorbeeld, maar algemeen gezegd: of welke taal en zelfs dialect ook — en dat wil Orbán — leg een lexicon aan E-H.
Nu kun je zeggen: dat is er al, een woordenboek. In het VK is dat een onafhankelijke commissie, in Hongarije is dat bepaald door Fidesz. In het VK is het weliswaar zo dat een minderheid de regering kan vormen, maar bij de volgende verkiezingen is er in elk geval een eerlijk speelveld. In Hongarije is dat niet zo ook door allerlei andere maatregelen zoals controle van de media. Ik ben verder een groot tegenstander van FPTP systemen, dus ik ben het er helemaal mee eens dat ook het VK beter af zou zijn met een proportioneel systeem.
De EU is gemaakt door mensen, door politici en ambtenaren. En die willen alleen maar opbouwen. Pessimisten, mensen die beren op de weg zien, advocaten van de duivel, allemaal worden ze afgeserveerd omdat ze niet positief meedenken. En dus is er geen mogelijkheid om landen te straffen voor hun gedrag. En dus heeft elk land nog steeds een veto. En dus kun je een land niet meer uit de EU flikkeren.
De reden is dat nationale staten zo min mogelijk macht willen af staan aan Brussel, en invloed op de staatsinrichting aan de EU geven grijpt wel diep in in de soevereiniteit van lidstaten. Keer op keer zie je dat lidstaten wel graag regels voor anderen willen opstellen, maar niet als ze ook voor hen gaan gelden. Dit had geregeld moeten worden voor , voor de toetreding van de Oost-Europese landen.
Niet dat west-europese landen imuun zijn voor democratische achteruitgang, verre van, maar dat het risico in de jonge democratieën in Oost-Europa groter zou zijn was ook toen wel duidelijk. Het is ongetwijfeld anecdotisch, maar Hongarije lijkt me allesbehalve economisch sterk. Nergens zoveel hosselaars en straathoeren gezien als in Boedapest. Geen vrolijke boel. Sickbok: Ja hoor Nederland kan op wereld toneel er wel alleen tegen CHina opnemen.
Waar is je grote mond als Den Haag de provincies weer eens wat oplegt? Ooh wacht dat komt je vaak goed uit dus dan horen we je niet. Gelukkig is het bij dat eenmalige krantenartikeltje gebleven. De dwazen. Het is echt niet verboden om een partij op te richten die de belangen van 1 kieskring dienen wil. Onze klimaatminister is verkozen tot de grootste verspreider van klimaatonzin, Clintel komt nipt op de… Lees verder.
De toeslagenaffaire laat ook weer eens zin hoe belangrijk klokkenluiders zijn. Nederland kan ter bescherming… Lees verder. Met de recente implosie van Forum voor Democratie kwam daar ook weer eens een… Lees verder.